3 Temmuz 2012 Salı

GAZETE BAŞLIKLARI

HÜRRİYET GAZETESİ
Enflasyonda hızlı düşüş
Haziran ayında enflasyon beklentilerin üzerinde bir düşüş gösterdi
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre tüketici enflasyonu (TÜFE) haziranda yüzde 0.90, üretici enflasyonu (ÜFE) ise yüzde 1.49 düştü. Piyasa beklentileri TÜFE'nin yüzde 0.39 düşeceği yönündeydi.
Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,87, ÜFE'de yüzde 6,44 artış gösterdi.
EN BÜYÜK DÜŞÜŞ GIDADA
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle yaşanan fiyat değişimlerine bakıldığında, en büyük düşüşün gıda tarafında olduğu görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.42 düşüş gerçekleşirken, onu ulaştırma sektörü yüzde 1.39 ile takip etti. Giyim ve ayakkabı grubundaki fiyatlar ise yüzde 0.82 geriledi.
Haziran ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 1.67, eğlence ve kültürde yüzde 0.90, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.88, ev eşyasında yüzde 0.49, lokanta ve otellerde yüzde 0.49, konutta yüzde 0.14 artış gerçekleşti.
ZAM ŞAMPİYONU YURTİÇİ TURLAR
Haziran ayında en fazla yükselen ürün yüzde 48.83 ile yurtiçi turlar oldu. Limon fiyatı yüzde 23.46, şehir içi telefon görüşme ücreti yüzde 7.13, telefon görüşme ücreti (sabit) yüzde 5.81, şehirlerarası otobüs ücreti de yüzde 3.53 artış gösterdi.
DOMATES FİYATI ÇOK DÜŞTÜ
Geçtiğimiz ay fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 46.83 ile domates oldu. Onu yüzde 39.10 ile taze fasulye, yüzde 23.19 ile dolmalık biber, yüzde 21.86 ile patlıcan ve yüzde 12.56 ile kabak izledi.
"YIL SONUNDA DÜŞÜK BİR ENFLASYON GELEBİLİR"
Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, "Enflasyon verileri iyi geldi. Hemen hemen bütün kalemler iyi bir resim ortaya koyuyor. İlk yarıda yüzde 2'lik bir enflasyondan bahsediyoruz. Enflasyonda ciddi zıplamalar için bir neden yok. Yıl sonunda oldukça düşük bir enflasyon gelebilir. Yıllık enflasyon beklentisini yüzde 6 olarak revize edebilirim. Bu verilerin Merkez Bankası'nın yıl sonunda enflasyon rakamlarında ciddi bir revizyona götürebilir" dedi


Cameron’dan jet soruşturma emri
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkedeki bankacılık sistemine duyulan güvenin kaybedilmesine neden olan Barclays skandalıyla ilgili soruşturma açılması yönündeki baskılara yanıt verdi
Cameron, bankacılık sektörünün profesyonel ve kültürel standartlarının değerlendirilmesi için bir parlamento soruşturma komisyonu kurulması emrini verdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan telefon dinleme skandalıyla İşçi Partisi’nin eline büyük bir siyasi koz geçtiğini düşünen Cameron ve Maliye Bakanı George Osborne, bankacılık sektörü soruşturmasını kullanarak rüzgarı tersine çevirmeye çalışacak.


Faiz skandalı Barclays CEO’sunu istifa ettirdi
Barclays Bank Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Marcus Agius, görevinden istifa etti
İngiltere’de geçen haftadan bu yana devam eden bankacılık skandalında, Barclays’in bankalar arasında faiz oranlarını (LIBOR) manipule ettiği ortaya çıkmasının ardından istifa çağrılarına maruz kalan ancak her fırsatta görevi bırakmayacağını dile getiren Agius sonunda istifasını verdi. 450 milyon dolar cezaya çarptırılan Barclays Bank’ın Başkanı Agius, 6 yıldır yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğünü belirterek “Yaşanan olaylarla ilgili tüm sorumluluğu üstleniyorum” dedi.
Parlamento’ya ifade verecek
Agius’un bugün, Bankanın Başkanı Bob Diamond’ın ise yarın parlamentoda ifade vermesi bekleniyor. Skandalın ardından Barclays’in hisseleri yüzde 15 değer kaybetti. Londra Bankalararası Faiz Oranı (LIBOR), Londra’daki bankaların birbirlerine faiz verme oranını ifade ediyor. Barclays’in daha düşük faizle borçlandığı izlenimi vererek, durumunu olduğundan iyi gösterip haksız kazanç elde ettiği iddia ediliyor
İhracat otoyla 142 milyar doları aştı
TİM verilerine göre, haziranda toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.59 artarak 11 milyar 840 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat ise 142 milyar 305 milyon dolarla rekor kırdı
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı bir toplantıyla Rize’de açıkladı. Buna göre, haziran ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.59 artarak 11 milyar 840 milyon dolara ulaştı. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 14.07 yükselerek, 142 milyar 305 milyon 427 bin dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Haziran döneminde de 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11.28 artışla, 72 milyar 986 milyon 883 bin dolara çıktı.
Otomotiv yine lider
Verilere göre, haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 610 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Çelik sektörü 1 milyar 495 milyon dolar ile otomotiv sektörünün ardından ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörü de haziran ayında 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplamda yüzde 12.93 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 898 milyon dolar ihracat ile yüzde 83.60, madencilik ürünlerinin payı ise 411 milyon dolar ile yüzde 3.48 oldu. Haziranda en fazla ihracat artışı yüzde 120 ile tütün sektörü, yüzde 94 ile savunma ve havacılık sanayi ve yüzde 44 ile mücevher sektörü yakaladı.

Almanya ve Irak en iyi Pazar
TİM verilerine göre, haziran ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1.1 milyar dolar ihracat ile Almanya oldu. Irak 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ülkeyi sırasıyla, İtalya, Fransa, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve İran takip etti.
ABD’ye ihracat patladı
Geçen ay en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında, ABD’ye ihracat yüzde 51, Mısır’a yüzde 39, Irak’a yüzde 38 ve Suudi Arabistan’a yüzde 31 artış gösterdi. İtalya’ya yüzde 20, Almanya’ya yüzde 7 azaldı. İller bazında, haziran ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Ankara oldu. Daha sonra sırasıyla Hatay, İzmir, Gaziantep, Manisa ve İstanbul geliyor. En fazla ihracatı düşen il ise yüzde 11 ile Kocaeli oldu.


MİLLİYET GAZETESİ
‘Yunanistan ve Türkiye farklı gezegenlerde’
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi Türkiye’deki tüketici harcamalarının arttığını, büyük zincirlerin mağazalar açmaya devam ettiği belirttiği haberinde, “Türkiye, Yunanistan’ın komşusu olabilir ama sanki farklı bir gezegende” yorumuna yer verdi.
FT’nin dünkü haberinde Tesco’nun Türkiye’de 70 mağazayı daha açmakta olduğunu, Unilever’in iş hacmini 11 yılda üç kat artardığı belirtilerek Türk ekonomisinin büyüdüğü, halkın alışveriş yaptığı, perakendecilerin de Türkiye’de genişlemek için çabaladığı kaydedildi.
Bu arada FT haberde mahalle bakkallarından söz ederken “yol kenarında sevgiyle dizilmiş, adeta cilalanmış taze meyve sebze sergileri”ne dikkat çekti. Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası grupların rakipleri arasında bakkalları gösteren FT, “Türkiye, belki hızla modernize oluyor ama en az gıda perakende sektöründe gelenekler kolay yok olmuyor” yorumuna da yer verdi.


Euro ülkelerİnde rekor İşsİzlİk: % 11.1
Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 11.1 ile yeni bir rekor kırdı. Euro Bölgesi tarihinin en yüksek rakamına ulaşan işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 11 ve geçen yılın aynı döneminde yüzde 10 düzeyindeydi.
Mayıs ayında 27 üyeli AB’nin ortalama işsizlik oranı da yüzde 10.3’e çıktı. AB’de işsizlik Nisan ayında yüzde 10.2 ve geçen yılın aynı döneminde yüzde 9.5 seviyesindeydi.
AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Mayıs ayında işsiz sayısı, Euro Bölgesi’nde 88 bin artışla 17 milyon 561 bine ve AB’de 151 bin artışla 24 milyon 868 bine ulaştı. Son 12 ayda işsizler ordusuna Euro Bölgesi’nde 1 milyon 820 bin ve AB’de 1 milyon 952 bin kişi eklendi. Mayıs ayı itibariyle işsizlik oranları İspanya’da yüzde 24.6 ve Yunanistan’da yüzde 21.9’la rekor kırdı.
AB’nin büyük ekonomilerinden Hollanda’da yüzde 5.1, Almanya’da yüzde 5.6, İngiltere’de yüzde 8.1, Polonya’da yüzde 9.9 ve Fransa ile İtalya’da yüzde 10.1 işsizlik kaydedildi. 25 yaşının altındakilerde işsizlik oranı ise AB’de yüzde 22.7 olarak hesaplanırken bu rakam İspanya ve Yunanistan’da yüzde 52.1’e ulaşıyor.


Petrolün yükselişi İMKB’yi olumsuz yönde ayrıştırıyor
Yurt dışında piyasalar, kötü gelen sanayi verilerinin merkez bankalarının ekonominin büyümesine yönelik adım atmalarını hızlandıracağı beklentilerini fiyatlarken, petrol fiyatlarındaki artış İMKB’yi olumsuz yönde ayrıştırıyor
Geçtiğimiz hafta AB liderler zirvesi ile beklenenden kötü gelen verileri görmezden gelen piyasalar, bu haftanın ilk işlem gününde ABD’de açıklanan sanayi verilerinin beklentilerden kötü gelmesini, Çin ve ABD başta olmak üzere merkez bankalarının büyümeye yönelik adım atmasını hızlandıracağı şeklinde yorumladı. Traderlar piyasaların yükseliş isteğinin devam ettiğini, dolayısıyla şok bir gelişme olmadığı taktirde veriler olumsuz gelse bile olumlu bir beklenti oluşturmaya devam edebileceğini kaydediyorlar.


SABAH GAZETESİ
YUMUŞAK İNİŞ BAŞLADI
Verilere göre yılın ilk çeyreğinde ihracat yüzde 13.2 büyürken ithalat yüzde 5 düştü. Böylece dış ticaret büyümeye pozitif katkı sağladı. İç talepte ise belirgin yavaşlama gerçekleşti. Büyümenin lokomotifi olan vatandaşların tüketim harcamaları oransal olarak büyümedi. Kamunun tüketim harcamalarındaki yüzde 5.5'lik büyüme ve yatırımların düşük de olsa devam etmesi toplam iç talebin büyümeye katkısının 0.9 puanla sınırlı kalmasını sağladı. Sonuçta ekonomi yönetiminin ısrarla üzerinde durduğu yumuşak iniş (soft landing) ilk çeyrekte başarılmış oldu. Verilere göre stoklar yüzde 3.2 seviyesinde gerçekleşen büyümeyi 2.3 puan aşağı çekerken, ihracat ise yüzde 3.2'lik büyümeyi 4.5 puan yukarı çekti. Net ihracat 2011'in ilk çeyreğinde büyümeyi yüzde 5.3; 2011'in tamamında ise yüzde 1.4 aşağı çekmişti.
135 MİLYAR DOLAR HARCADIK
Hane halklarının tüketim harcamaları 1998 fiyatlarıyla değerlendirildiğinde yerinde saydı. Ancak cari fiyatlarla yani kur-fiyat artışlarının da etkisinin yer aldığı verilere göre bakıldığında Türk halkı 2011'in ilk çeyreğinde 222 milyar lira harcarken, bu yılın ilk çeyreğinde bu rakam 243 milyar liraya çıktı. Ancak verilere dolar bazında bakıldığında 140.8 milyar dolarlık tüketim harcaması 5.7 milyar dolar azalışla 135 milyar dolara indi. Çünkü bu dönemde dolar yüzde 14 civarında değer kazandı. Türk halkının tüketim harcamaları yılın ilk çeyreğinde 135 milyar dolar olarak hesaplandı. Verilere göre harcamalardan aslan payını 37.2 milyar dolarla harcamayla gıda-içki aldı. Bunu 26.9 milyar dolarla konut, kira, elektrik su gibi harcamalar, 22.7 milyar dolarla ulaştırma-haberleşme izledi.


F@tih taksiye bindi
Her öğrenciye tablet bilgisayar kullandıracak Fatih Projesi'nin benzeri ticari taksilerde başlayacak. TETAŞ'ın geliştirdiği sistemde 18 bin taksi tek çağrı merkezinden yönetilecek, taksiciye çipli ehliyet gelecek
Mucit KOBİ'ler İstanbul'da sayıları 20 bini bulan ticari taksilerin yaşadığı ve yaşattığı sorunlara tablet bilgisayar ile çözüm üretti. Her öğrenciye tablet bilgisayar kullandıracak Fatih Projesi'nde olduğu gibi her takside de artık bir tablet olacak. İstanbul'da faaliyet gösteren TETAŞ Elektronik tarafından geliştirilen taksi tabletler, yol güvenliğinden, müşterilerin dolandırılmasına kadar birçok konuda devrim niteliğinde uygulamalar getiriyor. Tabletler hem arka hem de ön koltukta yer alacak. Navigosyon özelliğine sahip tabletlerde müşteriler bulundukları noktadan gidecekleri güzergâhı harita üzerinden görebilecekler. Yolculuktan memnun kalmayan müşteri tablet üzerindeki şikayet dilekçesi oluşturup tek tuşla merkeze ulaştıracak. Müşterisi dilerse internette sörf de yapabilecek. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin desteklediği proje kapsamında İstanbul'daki 18 bin taksici tek bir merkeze bağlanacak. Bu merkez, taksi arayan müşterilerden gelen çağrıları İstanbul'daki boş taksilere yönlendirecek. Böylece taksici boş gezmekten, müşteri de taksi beklemekten kurtulacak.


Etiler Marmaris halka açılıyor
Halka arz seferberliğiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gelen firmalara bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye'nin önde gelen gıda zinciri Etiler Marmaris halka açılıyor. Borsayı lezzetle tanıştıracak olan Etiler Marmaris'in bünyesinde binden fazla çalışan bulunuyor. 2009'da Ramazan ve Burhan Morgül'e ait Etiler Marmaris Büfe'nin isim hakkını satın alan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, markanın 23 olan büfe sayısını 70'in üzerine, toplam cirosunu da 35 milyon TL'ye çıkardı. 1960'tan beri faaliyette olan Etiler Marmaris'te Tanrıverdi'nin hedefi üç yıl içinde 300 şubeye ulaşmak.


RADİKAL GAZETESİ

Bir yanlış anons da borsada
Aziz Yıldırım'ın 'tahliye' kararıyla yüzde 7,24 yükselen Fenerbahçe'nin hisseleri, cezaların ortaya çıkmasıyla yüzde 8,8 değer kaybetti
2010 yılı sezonun son maçı. Fenerbahçe Trabzonspor ile karşılaşıyor, şampiyonluk yarışındaki rakibi Bursa ise Beşiktaşla kozlarını paylaşıyor. Karşılaşmanın son anları Fenerbahçe , Bursa ile Beşiktaş berabere kalırsa şampiyon olacak. Derken kenardan Fenerbahçe ’nin yedek kulübesinden sahadaki futbolculara doğru Selçuk Şahin eliyle ‘2-2’yi gösteriyor. Sahadaki futbolcular mutlu, oyunu yavaşlatıyor, ne de olsa beraberlik şampiyonluk demek. Ancak anlaşılıyor ki ‘yanlış anons’ ve Fenerbahçe değil Bursaspor şampiyon. 2 Temmuz 2012... Tarih tekerrür etti, mahkemenin Aziz Yıldırım ‘tahliye’ kararını ceza alınmadı sanıp sevinen Fenerbahçe borsada ‘yanlış anons’a kurban gitti. Tahliyeyle yükselen hisseler, kararın ayrıntılarının netleşmesiyle düşüşe geçti. 61 liraya kadar yükseldiği ilk seansı yüzde 7,24’lük yükselişle 59.25 liradan tamamlayan Fenerbahçe ’nin hisseleri, ikinci seansta gelen satışlarla yüzde 8,8 düşerek günü 54 liradan kapattı. Fenerbahçe hisselerindeki günlük kayıp yüzde 2,26 oldu.


HABERTÜRK GAZETESİ
Bakan itiraf etti!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i en çok bu rahatsız ediyor....
Bir tüketici olarak kendisini en fazla rahatsız eden vergiyi, ‘iletişim vergisi’ olarak açıklayan Bakan Şimşek, “Bir miktar aşağıya çekilmesi Türkiye’nin rekabet gücü açısından olumlu olacaktır” dedi. "İletişimdeki vergi bence de çok yüksek"
Türkiye’nin bütçesini elinde tutan isim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ‘iletişimdeki yüksek vergilerden’ rahatsız. Anadolu Ajansı’na röportaj veren Şimşek, bir vatandaş bir tüketici olarak kendisini en fazla rahatsız eden verginin hangisi olduğunun sorulması üzerine, “İletişim üzerindeki vergiyi ben çok yüksek buluyorum. Onun bir miktar aşağı çekilmesi, Türkiye’nin rekabet gücü açısından olumlu olacaktır” dedi.

‘LÜKS KONUTU BEN NİYE FİNANSE EDEYİM’
Konuttaki yeni KDV uygulamasına yönelik son düzenlemelere de değinen Şimşek, buradaki amaçlarının ‘vergide adaleti sağlamak’ olduğunu söyledi. “Çok lüks konutları KDV anlamında biz niye finanse edelim?” diye soran Şimşek sözlerine şöyle devametti: “1 milyon liralık bir daire ürettiniz satacaksınız, devlete dönüyorsunuz (ben bunları yüzde 18 KDV ile ürettimama senin KDV oranın yüzde 1. Ver bakalımbana 170 bin lira) diyorsunuz. Biz Vatandaştan topladığımız vergilerle bu lüks konutların KDV’sini finanse ediyoruz.
2B’YE 70 BİN BAŞVURU
Şimşek, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışıyla ilgili başvuruların sayısının 70 bin 500’e ulaştığını belirterek, “Son güne kalmayın” uyarısını yineledi.
‘Hiçbir zaman kredi kullanmadım’
Şimşek, ‘Nasıl bir tüketicisiniz?’ sorusuna, “Hiçbir zaman kredi kullanmadım, kredi kartlarımı zamanında ödedim” yanıtı verdi.


Altın yükseliş eğiliminde
Altın fiyatları güne nasıl başladı?
Dün düşüş ağırlıklı bir gün geçiren altın fiyatları, bugün yükseliş eğiliminde. Gram altının satış fiyatı yüzde 0,03 yükselişle 92.7 TL'den satılırken, çeyrek altın yüzde 1,62 yükselişle 152.5 TL'den satılıyor. Uluslarası piyasalarda ise altının onsu yüzde 0,55 yükselişle 1.605 dolardan işlem görüyor.
İstanbul Kapalıçarşı'da 22 ayar bileziğin fiyatı yüzde 0,35 artışla 85 TL, Cumhuriyet altını yüzde 0,83 yükselişle 624 TL, Reşat altın ise yüzde 0,83 yükselişle 643 TL'den satılıyor.


DÜNYA GAZETESİ
Makine ve ekipman alımına yüzde 50 hibe
Kırsal kalkınma kapsamında bazı makine ve ekipman alımlarına yüzde 50 destek verilecek
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında belirli konulardaki makine ve ekipman alımına yüzde 50 oranında hibe yoluyla destek verilecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin tebliğe göre, destekleme, tebliğle belirlenen 27 adet yatırım konusunu kapsıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas yatırım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek.
Hibeye esas yatırım tutarı gerçek kişiler için mal başına 50,000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100,000 TL'yi geçemeyecek. Ancak sadece süt üretici birlikleri 100,000 TL'lik yatırım tutarı kadar birden fazla süt soğutma tankı alabilecekler.

Süt tozu üretimine destek
Aynı gazetede yer alan diğer bir tebliğ uyarınca, süt tozu üreticilerine, dahilde işleme rejimi kapsamında faaliyet gösteren ve standartlara uygun olarak ürettiği ya da ürettirdiği süt tozunu kendi işletmesinde kullanmak veya imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına destekleme ödemesi yapılacak.
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan yağlı-yağsız süt tozunun yurt içinden temin edilmesi esas olacak.