4 Temmuz 2012 Çarşamba

Piyasa Gündemi

Piyasalarda dün yüksek önem derecesinde bir veri olmadığından dolayı Perşembe günü açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. AB Zirvesi öncesi Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin yaptığı açıklamalar bu hafta yapılacak olan toplantıda faiz indirimine gidileceği beklentisi oluşturmuş durumda.
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan IMF Heyeti bugün Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin şartlarının uygulanmasındaki ilerlemeleri değerlendirmek üzere Atina'ya gidiyor. Ancak IMF Başkanı Lagarde, dün yaptığı açıklamada "Yeniden müzakere modunda değil, gerçekleri anlama modundayız" dedi. Böylece Yunanistan'ın kurtarma paketinin şartlarının yeniden müzakere edilmesinden yana olmadığının sinyalini vermiş oldu.
IMF’den gelen bir diğer açıklama da Amerka için yapıldı. IMF, ABD ekonomisine dair yıllık raporunda ABD büyüme tahminini yüzde 2.1'den yüzde 2'ye indirdi. ABD’den büyümesini ‘Donuk’ olarak nitelendiren raporda, , Euro Bölgesi borç krizinin, ABD ekonomisinin büyümesini yavaşlatabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca raporda ABD ekonomisinin büyümesinin, önümüzdeki iki yılda ılımlı düzeylerde seyretmeye devam edeceği kaydedildi.
Ayrıca Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'den olumsuz haberler geliyor. Çin ekonomisindeki yavaşlamadan perakende satışlar da nasibini almış görünüyor. Asya'nın en büyük ekonomisindeki yavaşlama, geçtiğimiz yıl perakende satışlarda rekor kazançlar açıklayan Hong Kong'u da zorluyor. Bunun en büyük işareti Hong Kong'taki perakende satışların 2009'dan bu yana en düşük büyümesini gerçekleştirmesi oldu.
Bugüne bakacak olursak takvim sakin olacak. Amerika Bağımsızlık Günü nedeniyle tatil olacak. Bundan dolayı daha az hacimli bir piyasa izleyebiliriz. Öğle saatlerinde Avrupa’da Perakende Satışlar Ve Ekonomik Büyüme Rakamı açıklanıyor. Veri saatlerindeki olası hareketliliğe karşı dikkatli olunması gerekebilir.