20 Haziran 2012 Çarşamba

Gübre Fabrikaları


Gübre Fabrikaları

Net Satışlar
655,7 milyon TL, tahminimizin %3 üzerinde, bir önceki çeyreğe göre %13 düşüş, bir önceki yıla göre %25 artış
Tahminimizle uyumlu. Şirketin yurtiçi satış hacmi bir önceki yıla göre %15 düşüş kaydetti ve ortalama satış fiyatı da (dolar bazında) yıllık bazda %9 artış kaydetti. Diğer yandan İran faaliyetlerindeki satış hacmi ve ortalama satış fiyatı (dolar bazında) sırasıyla %7 ve %39 artış gösterdi.

FAVÖK 92,6 milyon TL, tahminimizin %18 altında, bir önceki çeyreğe göre %54 düşüş, bir önceki yıla göre %27 düşüş
Tahminimizin altında. Şirket, İran iştiraki Razi’den 115 milyon TL olan tahminimizle uyumlu olacak şekilde 117 milyon TL FAVÖK kaydetti. Konsolide FAVÖK’teki sapma, yurtiçi piyasadaki operasyonel performansın beklentilerden daha kötü olmasından kaynaklandı. Şirket yurtiçi operasyonlarından, 11 milyon TL olan brüt kâr tahminimize karşın 2 milyon TL brüt zarar kaydetti ve şirketin Türkiye’deki faaliyet gideri de 17 milyon TL olan tahminimize karşın 22 milyon TL oldu. Sonuç olarak Gübre Fabrikaları yurtiçi faaliyetlerden 23 milyon TL negatif FAVÖK kaydetti (tahminimiz -5 milyon TL).

Net Kâr
58,1 milyon TL, tahminimizin %87 üzerinde, bir önceki çeyreğe göre %23 düşüş, bir önceki yıla göre %893 artış
Tahminimizin üzerinde. Beklentilerden daha kötü olan operasyonel performansa rağmen, şirketin kârı, finansal gelirin tahminimizin üzerinde olması nedeniyle tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Gübre Fabrikaları, 119 milyon TL net finansal gelir kaydetti (72 milyon TL’si Razi’den sağlandı), 5 milyon TL olan tahminimizin üzerinde gerçekleşmesi ise 125 milyon TL’lik net kur farkı geliri sayesinde oldu. Diğer yandan, faaliyet dışı kalemlerde görülen toplam sapmanın büyük kısmı İran faaliyetlerinden sağlandığı için toplam kâr içerisindeki azınlık payı 83 milyon TL gibi yüksek bir rakam oldu (tahminimiz: 46 milyon TL). Şirket aynı zamanda tahminimizce İran iştirakinden kaynaklı olarak kaydettiği 204 milyon TL’lik temettü geliri üzerinden alınan vergi gideri nedeniyle beklentilerin üzerinde vergi gideri kaydetti (46 milyon TL; tahminimiz: 5 milyon TL).

Diğer
Şirketin 4Ç11’de 242 milyon TL olan net borç pozisyonu 1Ç12’de 75 milyon TL’ye geriledi.

Sonuçların piyasa etkisi
Faaliyet göstergelerinin beklentilerden daha kötü olması sebebiyle sonuçlara ilişkin olarak piyasanın tepkisi hafif negatif oldu.